Batterier på vandværker er et kinderæg

Batterier på vandværker er et kinderæg
Hasle Vandværk er et af fem steder, Bornholms Energi & Forsyning har installeret batterier, der kan være med til at holde vandprisen i ro. Foto: Beof
NOTITS | 22. MAR 2024 • 08:00
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
22. MAR 2024 • 08:00

Ifølge Bornholms Energi & Forsyning kan batterierne være med til at holde vandprisen nede.

Bornholms Energi & Forsyning (Beof) har sat batterier og solceller op på sine vandværker. Det skal både sikre reserveforsyningen af vand, at mere af Beofs eget strømforbrug bliver grønnere, og at prisen på vand bliver holdt nede.

Beof fortæller, at batterierne skal garantere, at forbrugerne stadig kan få vand ud af vandhanerne, hvis elnettet overbelastes, eller hvis søkablet mellem Bornholm og Sverige kappes over. Tidligere var reserveforsyningen baseret på diesel.

På sigt skal batterierne lades op af solceller, når solen skinner. På den måde er de med til at sikre, at en større del af Beofs eget elforbrug kommer fra vedvarende energikilder. Når vandværkerne bruger egenproduceret el, sparer Beof penge, der er med til at holde vandpriserne i ro.

Batterierne understøtter Beofs samlede energisystem, og overskydende el kan sælges på elbørsen, når prisen er højest og kan på den måde, tjene penge til vandværkerne, så prisen på vand kan holdes nede, fortæller Beof.

Batterierne har en samlet kapacitet på 400 kilowatt. Det er ifølge Beof 50-100 gange mere end et almindeligt husstandsbatteri. De er installeret fem steder, og det lokale forsyningsselskab mener, man er de første i landet til at gøre det. Man er i hvert fald ikke stødt på andre i sit netværk, der gør det i den størrelse og med den kapacitet.