Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

7. MAJ 2024 • 05:59ERHVERV/POLITIK

En støttepakke på 250 millioner kroner skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at sikre akut nødhjælp.

Tirsdag mødes minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) med de europæiske ministre i Bruxelles blandt andet for at diskutere krigen i Ukraine.

Samtidig sender regeringen en støttepakke på 250 millioner, der er finansieret via Ukrainefonden, til landet.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Pengene skal bruges til at dække basale behov hos de hårdest ramte ukrainere og sikre akut og livreddende nødhjælp, lyder det.

Ifølge Dan Jørgensen er der behov for at donere et stort beløb, fordi der ifølge FN i Ukraine er 15 millioner mennesker, der har behov for nødhjælp.

- Det handler om adgang til vand, og det handler om adgang til elektricitet. Det handler selvfølgelig også om, at der er grupper, der har været udsat for nogle hændelser psykisk, siger han til Ritzau.

Pengene skal eksempelvis gå til mad, medicin, vand og husly til ukrainere i de hårdest ramte områder.

Derudover skal støtten især bruges på at beskytte særligt sårbare befolkningsgrupper. Blandt andet de mange børn, der lider under krigens konsekvenser.

- Når vi taler med vores samarbejdspartnere, så kan de berette, at der er et meget stort behov for specielt at hjælpe børn, siger ministeren.

Støtten går eksempelvis til at skabe trygge rammer, sociale aktiviteter og til at fortsætte skolegangen.

Pakken skal desuden bidrage til indsatser, der skal forebygge og bekæmpe særlige risici, som piger og kvinder står overfor. Eksempelvis risikoen for vold og seksuelle overgreb.

Midlerne skal ifølge Udenrigsministeriet også bruges på at styrke ukrainernes muligheder for at komme igennem den kommende vinter, hvor temperaturer kan komme helt ned på tyve minusgrader.

Ifølge Dan Jørgensen vil Ukraine have brug for nødhjælp i al den tid, der er krig i landet.

- Vi har løbende siden krigens start doneret penge - også til de humanitære behov - og det her bliver formentlig ikke sidste gang, siger han.

Pengene bliver fordelt mellem forskellige fonde og nødhjælpsorganisationer i Ukraine. Blandt andet FN's Børnefond (Unicef) i Ukraine.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU