Israel hævder at have kontrol over Gazas side af Rafah-grænsen

7. MAJ 2024 • 08:33UDLAND

Israelsk forsvar kontrollerer nu den palæstinensiske side af grænseovergangen i Rafah i det sydlige Gaza.

Israels hær har vundet kontrollen over den palæstinensiske side af Rafah-grænseovergangen mellem Gaza og Egypten.

Sådan lyder det tirsdag morgen på den israelske radiokanal Galatz, som drives af Israels Forsvarsstyrker (IDF).

Grænseovergangen ligger i byen Rafah, som strækker sig over et område i det sydligste Gaza og det nordøstlige hjørne af Egypten.

Det er uklart, om den israelske hær udelukkende kontrollerer den palæstinensiske side af selve grænseovergangen, eller om hæren også har kontrol over dele af byen på Gazas side af grænsen.

Rafah er blevet bredt omtalt i medierne, fordi byen huser langt størstedelen af Gazastribens indbyggere, som er blevet tvunget fra hus og hjem under Israels omfattende bombardementer af det palæstinensiske område.

Humanitære organisationer har meldt om, at der opholder sig mellem 1 og 1,5 millioner palæstinensere i byen. Det er en tidobling af, hvor mange mennesker som boede der før krigen.

Grænsemyndighederne i Gaza, som kontrolleres af den militante palæstinensiske bevægelse Hamas, oplyser, at grænseovergangen til Egypten tirsdag morgen er blevet lukket.

Det sker på grund af tilstedeværelsen af israelske kampvogne.

Tre kilder fra humanitære hjælpeorganisationer fortæller i den forbindelse til Reuters, at der med lukningen er blevet sat stop for de lastbiler, som normalt kører ind i Gazastriben med nødhjælp.

Israels militær oplyser ifølge den israelske avis Haaretz, at mere end 150 Hamas-mål er blevet tilintetgjort under angrebet på Rafah.

Desuden skal 20 Hamas-medlemmer være blevet dræbt.

Det israelske krigskabinet besluttede mandag aften, at militæroperationen i Rafah, som blev iværksat mandag, skulle fortsætte med det mål at presse Hamas til at frigive de gidsler, som stadig er i bevægelsens varetægt i Gaza.

Israels regering vurderer, at der er cirka 100 overlevende gidsler tilbage.

De blev taget til fange under Hamas' angreb på Israel 7. oktober sidste år og har dermed været holdt fanget i syv måneder.

Gazastriben er på størrelse med den danske ø Mors. Der bor cirka 2,3 millioner mennesker der. Det ligger mellem Egypten, Israel og Middelhavet.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU