Phillip begravet under åben himmel

Phillip begravet under åben himmel
Begravelse i Ny Kirke fredag. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 10. JUL 2020 • 14:04
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
10. JUL 2020 • 14:04
BEGRAVELSE

Be the change you wish to see in the world. – "Vær selv den forandring, du ønsker at se i verden".

Dette citat stod i den dødsannonce, som familien til Phillip Mbuji Johansen forleden indrykkede i Bornholms Tidende. I dødsannoncen oplyste familien, at der fredag klokken 13 skulle være begravelse i Ny Kirke.

Phillip Mbuji Johansen døde som 28-årig for to en halv uge siden – som offer for en brutal forbrydelse, hvis omstændigheder skabte stor opmærksomhed omkring både offeret og de fængslede gerningsmænd.

Fredag var tiden omsider inde til at tage afsked med Phillip for familie og venner. De har måttet vente længere end normalt, fordi efterforskningen ikke tillod en tidligere ceremoni.

Begravelsen foregik under åben himmel på kirkegården i Nyker, så der kunne være tilstrækkelig plads til de mange, der forventedes at møde op for at sige et sidste farvel.

Familien havde på forhånd frabedt sig opmærksomhed og via Facebook givet venner og bekendte besked på, at fotografering under gudstjenesten samt bannere, opråb og lignende ikke var tilladt.

På begravelsesdagen bragte Politiken et portræt af Phillip, hvor bornholmske venner fortæller om, hvem han var. Tillægsord som "livsglad, smilende, charmerende, hjælpsom og høflig" bruges om ham af en veninde, som beretter, at velklædte Phillip altid bød kvinder op til dans på en pæn måde og ofte sagde "frøken" til sine veninder. Han var glad for at gå i byen og kom stadig meget i Rønne, selv om han boede på Sjælland. Han var flyttet "over" for at tage en uddannelse som teknikumingeniør, der byggede oven på den smedeuddannelse, han havde taget hjemme på Bornholm.

Sådan skrev Politiken om Phillip Mbuji Johansen, hvis efternavne er et vidnesbyrd om hans familiære baggrund, der har haft betydning for den megen opmærksomhed, dødsfaldet har fået; hans mor har tanzaniansk baggrund, hans far dansk.

Bekymringen for, at virakken fra den offentlige debat om drabet skulle komme til udtryk ved Nyker Kirke, lod til at være ubegrundet. Bornholms Tidende forlod Nyker et kvarter før gudstjenestens begyndelse, og da var der ikke tegn på nogen manifestationer ved den smukke rundkirke, der denne fredag var besøgt af et vemodigt stort antal yngre begravelsesgæster, som det er tilfældet, når et ungt menneske går alt for tidligt bort.