Årets middelaldertræf er skudt igang: Det bliver en travl uge i Østerlars

Årets middelaldertræf er skudt igang: Det bliver en travl uge i Østerlars
Allerede før åbningstid er mange gæster mødt op og klar til at opleve middelaldercentret. Formidler Klaus Thorsen tager imod. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 14. JUL 2020 • 08:02
| ABONNENT
14. JUL 2020 • 08:02
ØSTERLARS

Fire minutter i åbningstid står der allerede en halv snes familier i kø ved indgangen til middelaldercentret. Det er højsæson, sommerens måske mest populære ferieuge og tid til årets middelaldertræf. Og så har regeringens sommerpakke medført en halveret pris på entre resten af sommeren. Middelaldercentret er forberedt på, at besøgstallene stiger markant i denne uge.

Ved indgangen står en af centrets formidlere Klaus Thorsen i sin middelalderdragt og er klar til at løsne kæden, der adskiller køen af mennesker og middelaldercentrets 15 hektar store område.

– Det er uge 29, der er halv pris, vejret er godt, men ikke så godt, at man tager på stranden. Alt falder ned i vores hat i dag, siger han.

Den største uge

Centrets direktør Jane Lindedam står også klar til at modtage ugens første gæster på pladsen i sin middelalderdragt.

– Vi glæder os til at tage imod dagens godtfolk, hilser hun.

Uge 29 er en særlig travl sommerferieuge, og på middelaldercentret er det desuden ugen for årets Middelaldertræf. Det betyder, at over hundrede middelalderentusiaster er flyttet ind på middelaldercentrets område for at leve, som man gjorde i middelalderen. Samtidig er der åbent for almindelige sommergæster. Og dem er der mange af i år. Jane Lindedam forventer, at denne uge bliver sommerens største for centret. Til sidste års træf var der 3.724 betalende gæster fordelt på seks dage. Det var det bedst besøgte træf siden starten i 2012, og på middelaldercentret tror man, det bliver til endnu flere besøgende i år. Med den nuværende covid-19-situation kræver det ekstra god forberedelse at tage imod så mange mennesker. Og lidt nødløsninger i ærmet, hvis der skulle blive brug for det.

– Der er cirka 30 procent ekstra, der kommer hos os i den her uge. Og vi tror, der kommer flere i år. Derfor kan der godt være en flaskehals ved åbningen, og der er vi opmærksomme på at få det til at køre og gøre det til en god oplevelse for vores gæster. Vi forsøger at åbne ekstra kasser og underholde gæsterne, imens de venter. Med god afstand selvfølgelig. Det kan for eksempel være, vi sender ekstra folk op og leger fedtpind, så børnene kan hoppe ud af køen og lege lidt, indtil de kan komme ind, siger hun.


Erfaring under corona

Som alle andre har middelaldercentret også skullet omstille sig, efter covid-19 bredte sig til Danmark. Ifølge Jane Lindedam er der godt styr på, hvad der kan lade sig gøre under restriktionerne.

– De første to åbne uger har givet os gode erfaringer. Vi kan se, at gæsterne er gode til at holde en god hygiejne. Der kan være lidt udfordringer, når gæsterne bliver særligt begejstrede og lige glemmer at holde afstand, men der er vores formidlere gode til at håndtere det. Indtil videre har der ikke været de store problemer. Vi har lukket de mest smittefarlige aktiviteter ned. Det er for eksempel de aktiviteter, hvor børnene selv leger med redskaberne. Ellers har vi også fået gode rutiner for afspritning, så der stadig er mulighed for, at gæsterne kan involvere sig og prøve nogle af tingene, siger Jane Lindedam.

Hun fortæller, at der normalt er cirka 10 medarbejdere, der er ansat hele året. I højsæsonen er der dog ekstra mange ansatte, og når centret er på sit højeste, er der 45 på lønningslisten. Derudover er der Bornholms Middelaldercenters Vennekreds, hvor en stor flok frivillige hjælper til. Især under middelaldertræffet, som står på hele denne uge.


Håndsprit er vedtaget

Formanden for Bornholms Middelaldercenters Vennekreds er Lone Hansen, som også deltager i årets middelaldertræf. Hun står i et af de mange telte på den åbne plads og formidler blandt andet, hvordan man lavede mad i middelalderen.

Hun har været formand for de frivillige siden 2014 og er godt tilfreds med, hvordan de frivillige har tilpasset sig covid-19-situationen på årets træf.

– De håndterer det supergodt. Alle lejre har håndsprit stående. Det besluttede vi, at vi skulle have, selvom det jo ikke hører til i middelalderen. Vi har droppet fællesspisning, hvor vi normalt har en stor fælles buffet. I år laver vi mad ude i lejrene i stedet for. Det er nu også ret hyggeligt, siger hun.

Middelaldertræffet varer fra mandag til lørdag i uge 29. Her kan man besøge de forskellige telte, se middelalderfolkene arbejde, og man kan også selv prøve kræfter med aktiviteter, der hører middelalderen til.

 


 

Søgning på Google ledte til Middelaldercentret


 

En nordjysk familie på fire er en af de mange familier, der besøger middelaldercentret i denne uge. Anders, Christina, Silja og Sirius Thorsager er rejst fra hjemmet i Hjørring til et sommerhus i Boderne for at holde årets sommerferie.

Foruden Opalsøen og Hammershus er middelaldercentret kommet på listen over attraktioner, de skal nå, inden de vender hjem efter en uge på Bornholm.

– Vi fandt frem til det ved en simpel søgning på Google. Og så har vi selvfølgelig set skiltene ved vejen. Vi har før været til middelaldertræf i Jylland, og vi tænkte, det kunne være sjovt at besøge det her også. Jeg er faktisk overrasket over, hvor stort her er, fortæller Anders Thorsager.

I familien Thorsager bestemmer de på skift, hvor ferien skal gå hen. Eller det skifter nu kun i mellem de voksne, påpeger datteren Silja Thorsager, der ikke er helt tilfreds med den fordeling.

I år er det far Anders, der har bestemt, at det skal være Bornholm. For der skal ske noget andet end at ligge på en solstol, forklarer han. Familien havde booket ferien før coronaudbruddet og besluttede sig for at holde fast i deres plan, selvom der kom meldinger om, at mange danskere ville tage til Bornholm på grund af de lukkede grænser.

– Jeg var spændt på, hvor mange mennesker, der ville være her. Om hele Danmark nu var taget til Bornholm. Men her virker ikke så presset. Her er hyggeligt og trygt, som jeg huskede det, fra jeg var barn, fortæller Anders Thorsager.

Han forsøger selv at være opmærksom på at overholde de forholdsregler, der stadig er gældende i forbindelse med covid-19.

– Vi gør meget ud af at spritte af og holde afstand. Vi holder også øje med, om andre holder afstand, og hvis de ikke gør det, så må vi bare gøre det lidt ekstra, siger han.

Middelaldercentret virker til at være det rette indslag på familiens ferie. Med et 15 hektar stort område er der rigeligt plads til at opleve med afstand til andre. Og sønnen Sirius spotter også hurtigt en kiosk med slik og et telt, hvor man kan skyde med bue og pil. Mødet med middelalderen er godkendt.