Knallert blev konfiskeret

Knallert blev konfiskeret
Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 7. AUG 2020 • 09:23
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
7. AUG 2020 • 09:23
RETSSAG

En 40-årig mand fra Nexø skal finde nye måder at transportere sig selv på.

Retten i Rønne bestemte nemlig torsdag formiddag, at mandens knallert skal konfiskeres samt, at han de næste to år er frakendt retten til at køre knallert.

Desuden skal han betale en bøde på 1.500 kroner.

Det sker, fordi manden i slutningen af april i år blev stoppet på sin knallert ud for Netto i Nexø.

Her opdagede politiet, at knallerten var blevet udstyret med en ændret motorstyring, så den kunne køre hurtigere end de 30 kilometer i timen, der er tilladt for små knallerter.

Da knallerten kom op på politiets rullefelt, viste det sig, at den mindst kunne køre 59 kilometer i timen. Det er en overskridelse på mere end 60 procent af den tilladte max-hastighed for en lille knallert, og derfor blev manden fradømt retten til at køre knallert.

Ubetinget

Normalt vil der i en sag som denne være tale om en betinget fradømmelse af førerretten.

Imidlertid havde manden allerede en betinget fradømmelse af førerretten til knallert "stående i banken", og derfor lød dommen denne gang på en ubetinget fradømmelse.

Kun tre måneder tidligere, i januar i år, var manden nemlig blevet stoppet af politiet for en tilsvarende forseelse, og det var i den forbindelse, han havde fået den betingede fradømmelse.

Konfiskeret

At manden må aflevere knallerten til politiet skyldes også hans tidligere forseelse. Færdselslovens paragraf 133a kræver nemlig, at knallerten konfiskeres, hvis han inden for de seneste tre år har gjort sig skyldig i en tilsvarende forseelse, og der ikke samtidig er vægtige grunde til, at knallerten ikke skal konfiskeres.

Det havde manden ikke, og byretsdommer Tine Rud havde derfor ikke andet valg end at inddrage mandens knallert.

– Det er bare ærgerligt, lød hans lakoniske kommentar.

Kunne være afgjort administrativt

Den 40-årige, der flere gange under retsmødet virkede mentalt fraværende, var mødt op uden forsvarer, og han erkendte samtlige tiltalepunkter. Derfor kunne sagen i princippet være afgjort administrativt med et bødeforlæg, men af ukendte årsager havde manden altså valgt, at den skulle behandles i retten.

Dommer Tine Rud endte imidlertid med ikke at afsige dom, fordi manden undervejs i retsmødet ombestemte sig og valgte at acceptere anklageskriftet som en administrativ afgørelse.

Det betyder, at han ikke kan appellere afgørelsen, men til gengæld skal han heller ikke betale sagsomkostninger.