Kommunen prøver aktivt at rekruttere: Hjemmeplejen mangler hele tiden medarbejdere

Kommunen prøver aktivt at rekruttere: Hjemmeplejen mangler hele tiden medarbejdere
Borgmester Winni Grosbøll. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. AUG 2020 • 12:34
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
7. AUG 2020 • 12:34
PLEJE

Det seneste års tid har antallet af ledige stillinger i hjemmeplejen svinget mellem 10 og 25. Det er svært at få nok uddannet personale, og det er ifølge borgmester Winni Grosbøll nok det allerstørste problem i forhold til at rette op på de problemer, både ansatte, ældre og pårørende oplever.

– Vi ved godt, der er problemer, og at det er svært at få tingene til at hænge sammen i hjemmeplejen. Hvis bare det var et spørgsmål om penge, så ville det alt andet lige være noget nemmere. Men det er det desværre ikke. Selvom vi egentlig har afsat pengene til det, så kan vi ikke ansætte flere, end vi kan, siger hun til Bornholms Tidende.

Winni Grosbøll tager imod på kontoret på Ullasvej i Rønne efter den seneste uges debat om hjemmeplejen, der blev sat i gang med et indlæg fra kommunalbestyrelsesmedlem Kirstine van Sabben, der beskrev, hvor hårdt hun havde oplevet det at være ansat i hjemmeplejen i et halvt år: For mange opgaver på for kort tid og for få ansatte til for mange ældre.

Svært for ufaglærte

Kirstine van Sabben blev ansat som ufaglært i hjemmeplejen, da hun lukkede sit malerfirma for to år siden. Det illustrerer et af de problemer, som Winni Grosbøll taler om: At kommunen ikke kan få nok uddannet personale.

– De er der simpelthen ikke. Når vi nogle gange prøver at løse det her akut, så hiver vi folk ind fra jobcentret og fra alle mulige andre steder og ikke et ondt ord om dem, for de gør også en god indsats. Men det er klart, at der er en stor forskel, hvis man står ude i et hjem som ufaglært og aldrig har beskæftiget sig med området før, og så kører med sådan en køreliste i hånden. Det ville jeg også knække nakken på, siger borgmesteren med henvisning til listen over de opgaver, en medarbejder skal løse på en vagt.

 
Vi ved godt, at det kan være en hård nyser
at skulle ned på SU

 

Personligt er Winni Grosbøll sikker på, at det både i forhold til borgerne og opgaverne gør en forskel, hvis medarbejderne har en praktisk og teoretisk viden om, hvordan man løser opgaverne bedst muligt.

– Der må jeg også bare sige, at vi ikke haft ressourcerne til at lave en ordentlig indkøring for alle dem, der bliver ansat som ufaglærte. Det er ikke et særlig godt scenarie for dem eller for de borgere, som står med en ufaglært, siger hun.

En hård nyser

Set fra borgmesterkontoret er løsningen at få uddannet flere, og det er ikke noget, man gør på to dage. Det er et langt, sejt træk, som kommunen allerede er i gang med. For to og et halvt år siden igangsatte den et forsøg med at tilbyde voksenlærlingeløn i stedet for SU til de voksne, der tager en sosu-uddannelse.

– Vi ved godt, at det kan være en hård nyser at skulle ned på SU, hvis man er gift og har børn eller er eneforsørger og er vant til at have en indtægt. Det er noget af det, som nogle gange spænder ben for, at folk videreuddanner sig, siger Winni Grosbøll.

Da forsøgsordningen blev indført, resulterede det i, at der blev oprettet et ekstra hold på 25 studerende, som blev uddannet tidligere i år.

– Det er en af nøglerne til det problem, at vi mangler folk. Det er noget af det, vi har været i gang med, og de penge udløber med det her budgetår, og det er et klart ønske fra mig, at kommunalbestyrelsen afsætter de to millioner kroner i budgettet for 2021, det koster at uddanne flere, siger Winni Grosbøll.

Lidt privilegeret

For hende er der er ingen tvivl om, at flere uddannede medarbejdere er en af løsningerne i forhold til stress og dårligt arbejdsmiljø, men også i forhold til kvalitet i plejen. Af samme grund arbejder kommunen sammen med FOA om at få flere til at søge ind i sosu-faget.

– Problemet er, at der ikke er nok, der søger ind, selvom vi giver voksenlærlingeløn. Det er en kæmpe udfordring, vi har, og som vi også taler med FOA om, siger Winni Grosbøll.

Derudover er kommunen i tæt dialog med Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskolen, og faktisk mener Winni Grosbøll, at Bornholm er lidt privilegeret ved at have sin egen uddannelse.

– Vi kan planlægge tæt sammen med skolen, og det gør vi også, og det er derfor, vi kan lave de her ting. Det ville vi ikke kunne, hvis vi var 10 kommuner, der deltes. Så vi kan godt gøre lidt lokalt, siger hun.