Her ligger Bornholm i top

Her ligger Bornholm i top
NYHED | 28. MAR 2024 • 11:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED
28. MAR 2024 • 11:00

Kommunen har landets højeste sygefravær blandt sosu-medarbejdere.

Det har længe stået klart, at sygefraværet blandt medarbejderne i ældreplejen på Bornholm er højt.

Nu bliver den bornholmske udfordring skåret ud i pap, idet en Cepos-analyse har sat tal på for alle landets kommuner for 2023:

Her ligger Bornholms Regionskommune helt i top blandt landets 98 kommuner med et gennemsnitligt antal sygedage på 27,3 per sosu-medarbejder.

Odsherred (23,8), Morsø (23,6), Kerteminde (23,5) og Albertslund (22,9) er andre kommuner i toppen – eller måske snarere bunden – af listen.

I den anden ende finder man Gladsaxe, Greve, Ringkøbing, Hedensted og Billund kommuner, hvor det gennemsnitlige sygefravær er 16 dage – og dermed landets laveste.

En gennemsnitlig kommunal sosu-medarbejder har knap 20 sygedage, hvilket er et lille fald i forhold til året før.

Sygefraværet er gjort op som antal sygedage for en fuldtidsbeskæftiget.

Værre år for år

Tallene fra Cepos viser, at sygefraværet på Bornholm er blevet højere for hvert år siden 2019, hvor det gennemsnitlige sygefravær var på 19 dage.

– Det er klart, at man et enkelt år kan rammes voldsomt af en influenzaepidemi. Men sygefraværet kan et langt stykke hen ad vejen ses som et udtryk for, hvor godt medarbejderne trives.

Det siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos (Center for Politiske Studier) i en pressemeddelelse.

Ingen overraskelse

René Danielsson (DF), formand for social- og sundhedsudvalget, er ikke overrasket over analysens resultat:

– Det overrasker mig ikke, når man kan se, hvor mange penge der spares på ældreområdet samtidig med, at der bliver flere og flere borgere, som skal modtage den her service, siger udvalgsformanden blandt andet til TV 2/Bornholm.

– Vi skal havde skabt et bedre arbejdsmiljø, og det er ikke gratis. DF har derfor foreslået, at vi bruger nogle midler på arbejdsmiljøet. Blandt andet på at hyre vikarer ind til at dække under sygdom, siger han.